Euronext wijzigt afhandeling opties Imtech claim-emissie

Gepubliceerd op 12 September, 2014 19:42

Héftig!

Euronext heeft de spelregels omtrent de claim-emissie van Imtech veranderd (bron: Euronext changes rules for Imtech).

Omdat er bij een claim-emissie nieuwe aandelen in omloop komen en de koers daarbij wordt aangepast, moeten de verhandelbare optiecontracten hierop worden gecorrigeerd.

Normaal gesproken gebeurt dat middels de zogenaamde ratiomethode. Hierbij worden de contractgroottes en uitoefenprijzen aangepast voor de emissie. In het geval van deze specifieke situatie zou een huidige optie die recht geeft te handelen in 100 aandelen worden vervangen door opties die gezamenlijk recht geven om te handelen in ruim 1000 aandelen.

Ditmaal gaat het anders. In plaats van de ratiomethode wordt de packagemethode gehanteerd. De onderliggende stukken van de optie worden hierbij 'vervangen' door een pakketje oude aandelen (ex-claim) plus claimrechten pro-rata.

Reden voor deze ongebruikelijke methode is dat euronext wil voorkomen dat er een short-squeeze ontstaat.

Bij de ratiomethode zou de bezitter van een call op de ex-claim datum niet 100, maar de ruim 1000 aandelen kunnen opeisen. De schrijver van de call heeft deze oorspronkelijk wellicht gedekt door 100 aandelen aan te houden, maar kan worden gedwongen een veelvoud daarvan te moeten leveren. Weliswaar heeft de aandeelhouder claims ontvangen waarmee hij enkele duizenden aandelen kan krijgen, maar deze claims kunnen pas na enkele weken worden uitgeoefend. Terwijl de call-bezitter de stukken direct kan opeisen.

Door de late bekendmaking van deze ongebruikelijke verwerking van de opties bij de emissie is er door marktpartijen wekenlang op verkeerde prijzen gehandeld. Immers, een andere afhandeling van een optierecht vertegenwoordigt een andere waarde.

En de shorters? Die hebben mazzel. Het gevaar op een flinke short squeeze is hiermee uit de lucht. De posities kunnen nu rustig afgedekt worden door op de open markt claims te kopen en uit te oefenen. Overigens, de meldingen in het shortregister kunnen de komende periode een vertekend beeld geven. Het bezit van rights hoeft níet te worden gemeld. Althans, volgens punt III-II.33 van de betreffende ESMA regulering (pagina 14).

Tot slot: voor de Imtech-aandeelhouders die graag nog een beetje willen rekenen aan hun positie hebben we een excelsheet beschikbaar gemaakt met rekenvoorbeelden voor de emissie en de reverse split:

Download




Bronnen:





Disclaimer: shortsell.nl is niet gelieerd aan de Autoriteit Financiele Markten (AFM). De informatie op deze website is gebaseerd op het "Register short selling" welke openbaar wordt gepubliceerd door de AFM en haar zusterorganisaties in Europa. Meer informatie over het register en een link naar het register zelf is beschikbaar op de betreffende pagina van de AFM website. Shortsell.nl geeft geen garanties over de juistheid van de informatie op deze pagina.
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen via info apestaartje shortsell.nl

Glyphicons Free licensed under CC BY 3.0.